A Föld mint az otthonunk, a csodálkozás és felelősség helye… FÖLD HETE a Halacska csoportban

2024. április 29.

              „Legyetek Isten ajándékainak őrzői…!” szólt a felhívás a Föld hete alkalmából a Halacska nagycsoportban, amikor természet-és környezetvédelemi témájú foglakozások, feladatok játékosan felfűzve követték egymást:

  • kedden erdei kalandozás a Halomi erdőben
  • szerdán Világjáró Habakukkal kalandozva fedeztük fel a Földet, a földrészeket, illetve az óceánok és tengerek világát
  • csütörtökön látogatás a Tropicáriumba, a cápás állatkertbe, vonattal
  • pénteken „Föld napi kerékpártúra” a KRESZ pályán.

               A természet szépségére való rácsodálkozással, a sokszínű természet megfigyelésével indult a hetünk, amikor is a Halomi kis erdőbe mentünk kirándulni. Megérkezve az erdőbe mintha egy másik világba csöppentünk volna, ahol nem kevésbé izgalmas az élet, mint egy forgalmas nagyvárosban. Már a belépéskor megbeszéltük az erdőlátogatás szabályait, a kihelyezett erdei táblák jelentését. A nap tervezett menetében a természettudományos ismeretszerzés volt a cél, amely a gyermekek aktív, cselekvő tevékenységére, személyes megfigyelésére, tapasztalására épített az elejétől a végéig. „A szemfüles természetjáró” gyerekek három csoportra osztva vállalkoztak egy-egy erdei rész tanulmányozására. Ismerkedtek az erdei fafajokkal, megfigyeltük milyen részei vannak egy fának, hogyan fejlődnek a fák; megfigyeltük miben különbözik a kérgük, levelük, ágaik, lombjuk, van-e termésük, kik lakják az ágaikat, mit mutatnak a fatörzsön az évgyűrűk. A virágos cserjék megfigyelése is kiváló lehetőségeket kínált a különböző következtetések levonására. A vizsgálódások mellett helyi kincskeresésre hívtuk a gyerekeket, hiszen rengeteg érdekes kinccsel találkoztunk, amelyekből kiváló gondossággal kiállítást szervezhettünk az oviban: levelek, tollak, kéreg, toboz, kavics, moha, korhadt fatörzs vagy ágak. Megbeszéltük és szerencsénk volt megfigyelni milyen élőlények laknak ezeken a fákon: levéltetű, kéregbogár, gubacsdarázs, pók és többféle kismadarak is.

              A játékos és gyakorlatias vizsgálódás után, elfogyasztottuk a finom gyümölcsöket, majd egy jót játszottak az erdei kis játszótéren. A tanulás és játék után, következett a tevékeny munka. A környezetet nem szavakkal, hanem tettekkel kell védeni, így aztán nagy lelkesedéssel kezdtek neki a gyerekek a kijelölt erdei rész takarításához, az oda nem illő tárgyak össze gyűjtéséhez. A szemétszedési tevékenység a környezettel való tiszteletteljes, felelős magatartás, valamint a környezettudatos szemléletmód kialakulását segítette és erősítette a gyermekekben. Párban gyűjtötték a szemetet, boldogan nyugtázva, hogy ők bizony soha nem fognak így viselkedni, sőt még figyelmeztetni fogják környezetüket is.

              Az egész nap folyamán rádöbbentünk arra, hogy a kijelölt terület, illetve az óvoda és az erdő közötti úton is… észre lehetett venni:

  • az aszfalt repedései között fényt kereső útifüvet,
  • pongyola pitypangot, az utak szélein,
  • kerítések mentén virágzó fákat, cserjéket,
  • a kenyérmorzsákat felcsipegető házi verebet, balkáni gerlét

és még ezernyi apró CSODÁT… !

 

“Mesék útján, csodák földjén…” – Szakmai nap a Halacska csoportbanTengernyi titkok a cápás állatkertben…Látogatás a Tropicariumba