Tengernyi titkok a cápás állatkertben...Látogatás a Tropicariumba

2024. április 29.

            Nem véletlen, hogy csütörtök reggel nagyon korán érkeztek a Halacskások az óvodába, hiszen a Tropicariumba terveztük a föld heti következő felfedező utunkat. Szigorú menetrend szerint kellett utaznunk busszal és vonattal Kőbánya Kispest vasútállomásról egészen Budatétény vasútállomásig, ahhoz, hogy időben megérkezzünk és a 10 órai csoportlátogatás idegenvezetéssel együtt időben el tudjon kezdődni. Már a vonaton kiváló lehetőség adódott a kalauz munkájának és használati tárgyainak megismerésére és bemutatására, ami már az indulásnál ráhangolt az élményekkel teli napra.

            A Tropicarium falai között több száz fajta állat és növény kapott helyett. A kiállítás ötvözi a hazai halak, a trópusi esőerdőben élő állatok, és a tengerek, óceánok mélyében lakók életének bemutatását, az eredetihez teljesen hasonló környezetben.

            Az állandó kiállítás keretében 8 teremben csodálhattuk meg – többek között – a szabadon repkedő egzotikus madarak, az indákon ugráló selyemmajom családok, méltóságteljes kígyók, a komótosan mászkáló sarkantyús teknősök és a lenyűgöző látványt nyújtó akváriumokban úszó színpompás halak ezrei. Nem csak a mélyvízi világ, a tengerek egy részét ismerhettük meg, hanem a trópusi esőerdő egy kicsiny darabját is, ahol negyedóránkként megdördült az ég, eleredt az eső és villámok cikáztak a lustán elnyúló Mississipi aligátorok felett. Megismerkedhettünk a magyar fauna halaival-köztük védett fajokkal -, az édesvízi osztályon pedig Ázsia és Afrika vizeinek élővilágát csodálhattuk meg. Itt az eredetihez hű környezetben, gyönyörű zöld vízinövények között a sztárok egyértelműen a piranhák voltak. A galérián pedig a kaméleonok, a pókok és a skorpiók izgalmas egyvelege ejtette ámulatba a gyerekeket és felnőtteket egyaránt.

           Páratlan tapasztalást jelentett úgy a király piton közelebbről való megismerése, nyakba való elhelyezése, vagy csak simogatása, mint a zebracápa etetése is. A kijárat felé egy másik nagy attrakciót jelentett a rája simogató medence, ahol a gyerekek egy látványos etetésnek voltak tanúi és részesei, bár e fura állatok megérintéséhez igen nagy kitartás vagy szerencse volt szükséges. A látogatás végére igen megéheztek a gyerekek, így jóízűen mindenki elfogyasztotta a finom csomagolt ebédjét. Az étkezés után egy jót játszottak az épület előtti nagyon klassz játszótéren, majd visszaindulva az oviba két vonattal utazhattunk, ami szintén egy újabb és ritka élményt jelentett a felfedező kis világjáróknak.

 

A Föld mint az otthonunk, a csodálkozás és felelősség helye… FÖLD HETE a Halacska csoportbanPattanjunk nyeregbe és irány a KRESZ PARK!