Árpád-házi Szent Margitra emlékeztünk a Halacska csoportban…

2024. január 22.

               A hét elején felelevenítettük ismereteinket arról, hogy mit jelent szentnek lenni, kik a szentek és sorra vettük azon szenteket, akikkel az első félévben már foglalkoztunk: Szent István, Szent Imre, Szent Márton, Árpád-házi Szent Erzsébet, kiemelve azokat a tulajdonságokat, erkölcsi értékeket, amelyeket, mint példakép képviselnek. A szentek azok, akik a földi életük során, hősies fokon törekedtek az evangéliumi parancsok és a tanácsok megtartására, vagy az életüket feláldozva tettek tanúbizonyságot a hitükről. Beszéltünk arról, hogy gyermekszemmel, mit jelenthet a hit fogalma, mit jelent Istenben hinni.
              Foglalkoztunk azzal, hogy milyen lehet az ÉN, a MI kapcsolatunk Istennel, illetve mihez hasonlítható az az Isten, akihez nap, mint nap imádkozunk, akihez bizalommal fordulhatunk. Ennek megfelelően Isten olyan, mint egy tervező, fazekas, eső, pásztor, menedék, szikla, vezető, fenyőfa, király, lámpás, bíró, sas, nap, kertész. Nagyon érdekes és elgondolkodtató ok-okozati összefüggéseket fogalmaztak meg a gyerek a képek kapcsán.
              Január 18-án, Árpád-házi Szent Margitra emlékeztünk, így a héten ismerkedtünk a szent életű királyleány történetével. Atyja IV. Béla király, Szent Erzsébet testvére, anyja Laszkárisz Mária bizánci hercegnő volt. Sorsa lényegében már azelőtt eldőlt, hogy világra jött volna. Szülei a Magyarországon előrenyomuló tatárok elől menekülve fogadalmat tettek, hogy ha ők és országuk megmenekülnek, születendő gyermeküket Istennek ajánlják fel.
Margit személyében az egyház olyan szentet állít elénk, aki a felebaráti szeretetben, az elesettek és betegek ápolásában különösen is időszerű nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek számára is. A gyerekeknek a felelősségvállalást, a másokra odafigyelést, az Isten szeretetet szeretnénk hangsúlyozni, továbbadni a gyerekeknek. Nem szabad elfeledni, hogy Isten és hazája iránti állhatatos hűsége máig ható engesztelés a nemzet számára! Jelképe a fehér liliom, ami a tisztaságot jelképezi.
            Budapesten, Szent Margit nevét viseli: sziget, híd, tér, kórház, iskola, templom, számos szobrokon és üvegfestményeken láthatjuk alakját.

Felfedezés és kísérletezés – „Kis tudósok” a HALACSKA laboratóriumbanÚj év, új év, új esztendő