Felfedezés és kísérletezés - „Kis tudósok” a HALACSKA laboratóriumban

2024. január 21.

„Minden tudományok kezdete a rácsodálkozás, hogy a dolgok olyanok, amilyenek. “/Arisztotelész/

Minden évszak más lehetőséget nyújt a megfigyelésre, tapasztalatszerzésre, azok elmélyítésére. Ez a megszerzett tapasztalás segít az ok-okozati összefüggések könnyebb megértésében, az elmélet és a gyakorlat egymásra épülésében. A gyermekek szeretnek kutatni, felfedezni, kísérletezni és kipróbálni magukat különböző projektekben, így aztán a télre való tekintettel, próbáltunk ki néhány igazi télijeges kísérletet.

A téli időszak ezen hete jó lehetőség volt arra, hogy a gyerekek tapasztalati úton ismerkedjenek meg a víz különböző tulajdonságaival, halmazállapot változásaival.  A gyerekek számos dologra rácsodálkozhattak: a víz fagyásának és a jég tulajdonságainak megfigyelése, megtapasztalása kapcsán, illetve a víz olvadása, az olvadás okainak feltárása, megfigyelése során.

Természetes és mesterséges környezetben mértük a levegő hőmérsékletét, megismerkedtünk a beltéri és kültéri hőmérővel, beszéltünk a télre jellemző jegyekről: zúzmara, dér, jég, jégvirág, hó, köd. Megfigyeltük a levegő áramlását és megismerkedtünk közelebbről a meteorológus foglalkozás feladataival, miközben megfigyeltük és beszéltünk az aktuális napi időjárásról.

A felfedezés izgalma és a meglepetés ereje pozitív megerősítést adott a gyermekeknek, felébresztette a kíváncsiságukat és újabb ismeretek megszerzésére ösztönözte őket.

Téli időjárás, téli örömök…Árpád-házi Szent Margitra emlékeztünk a Halacska csoportban…