Tisztaság fél egészség-takarítási nap

2023. október 22.

Tisztaság fél egészség…egészséges napok projekt keretében tisztaság nap

Nagy kíváncsisággal és érdeklődéssel fogadták a gyerekek a csoportba érkező piszkos, rendezetlen, kócos lányt, akire a buszon közlekedve mindenki felfigyelt. Az óvodás  gyermekek segítségét és tanácsát kérte azzal kapcsolatban, mit kellene tenni ahhoz, hogy mindig tiszta, rendezett megjelenése legyen. Beszélgettek arról, hogy mi szükséges az élethez, az egészség megőrzéséhez nemcsak testi, hanem lelki vonatkozásban is. Beszélgettek az egészség–betegség fogalmáról, illetve a testi higiénia mellett a környezet higiéniájáról otthon és az óvodában is.

A személyes higiénia kapcsán gyakoroltuk a helyes arc és kézmosást, figyelve a körmök tisztaságára, a körömkefe használatára. Kiemelten gyakoroltuk a fogmosás helyes technikáját. Kiemelten kezeltük a fésülködés igényének felébresztését a lányok és fiúk esetében egyaránt. Folyamatosan felhívtuk a gyermekek figyelmét arra, hogy mennyire fontos tükörbe nézni ahhoz, hogy a ruhák rendezettségéről is megbizonyosodjunk.

Szóba került egy kis takarítástörténelem, persze az életkori sajátosságok figyelembevételével.

Zsófia dajka néni bemutatta, hogy mi is egy dajka munkaköre, feladata, hol és hogyan, milyen eszközökkel varázsolja nap mint nap ragyogó tisztára az óvoda helységeit: konyha, öltöző, mosdó, csoportszoba.

A különböző állomásokon – csoportszoba, mosdó, öltöző, az alapvető takarítási munkafázisokkal és a szükséges eszközökkel ismerkedtek meg a gyerekek, illetve azok célszerű használatát gyakorolták.

A csoportszoba, öltöző takarítási FELADATAI voltak:

  • polcok, szekrények, egyéb bútorok törlése, lemosása, rendrakás
  • játékok lemosása
  • asztalok, székek lemosása
  • csoport felmosása

A gyermekmosdó takarítási FELADATAI voltak:

  • babaruhák kimosása, teregetése
  • tükrök tisztítása
  • felmosás

Minden kisgyermek szorgalmasan, jókedvvel végezte az általa vállalt és választott munkafeladatot. Az eredmény látványos és érezhető volt: TISZTA és RENDEZETT környezet.

Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma…A kenyérsütés hagyományos népi módjaTáplálkozás természetesen és egészségesen