„Holnemvolt” népmesetábor a ballagó ovisoknak /mesetarisznyával heted7határon át…

2024. szeptember 08.

Már hagyomány, hogy a ballagó nagycsoportosok egy 3 napos ottalvós táborban vesznek részt a Liliomkert Katolikus Óvodában. Az idei évben a tábor időpontja június 18-20 között volt a Wlassics Gyula 66 épületében. A tábor témája „Holnemvolt – Népmesehősök nyomában” volt és a Halacska és Katica csoport, 25 ballagó gyermekei vettek részt.

A mesehős itt is elindul, hogy kalandokon keresztül helyreállítsa a világ rendjét. Hogyan segítik vagy akadályozzák őt a tündérek, manók, óriások, sárkányok, öreganyók, boszorkányok az a mesék, igy a mi 3 napunk mérhetetlen sokféleségét is adták. De akármilyen vidéken is jártunk, csak kitartó küzdelemmel és bátor helytállással teljesíthettük a feladatokat, győzhettük le az elénk gördülő akadályokat, ahhoz, hogy a végén mindenki boldogan éljen övéivel.

Vidám és színes időtöltésben volt részünk, ahonnan mindenki okosabban, igazságosabban, bátrabban, ragyogóbban lépett ki, mint ahogyan be. Bejártuk a világot a mesékkel, mesélősök nyomában és ehhez voltak útitársaink, a gyerekek. A megélt mesebeli csodákról tanúskodjanak a KÉPEK, külön – külön naponként összegyűjtve.

TÁBOR 1 nap:

A reggeli gyülekezés után, következett a jó hangulatú tábor nyitás és a mesehősök jelmezes bemutatkozása. Reggeli majd a tábori zászló felvonás után elindultunk a HOL NEM VOLT parkba. Mindenki ismeri, de senki sem látta, talán csak a képzeletében. A Nagyszikláknál és a Varázshegynél megismerkedhettünk a sáskák világával, részt vettünk egy különleges cápaetetésen, az állatsimogatónál és a mesebeli Szép Miklós játszótéren pedig egy nagyon jót játszottunk. A mesékben már megszoktuk, hogy a jószívű vándorlegény minden rászorulónak segít, így mi is megismerkedhettünk az          Vadállatmentő központ lakóival és betekintést kaptunk az itt dolgozók munkájába. A finom ebéd elfogyasztása után, folytattuk utunkat a mese útján, így visszaérkezve az óvodába, különböző helyszíneken ismerkedhettünk népi kismesterségekkel. Az agyagos sátornál – Bakosné Kóczi Zsuzsanna vezetésével mesebeli tárgyakat lehetett készíteni. A fafaragás mesterség fortélyait, Csiki Lóránt népművésztől igyekeztünk ellesni, a foglalkozás végén pedig már magunk is zúgattyút készítettünk. Csikiné Sári Adél népművész segítségével kitanulhattuk a szövés mesterség csínját bínját. A tartalmas és fáradtságos napot a tábortüzes vacsorával folytattuk, ahol a gyermekek nagy lelkesedéssel sütötték a nyársra húzott virslit, hagymát, paprikát. A sütés munkálatai nagyon jó hangulatban teltek, hiszen hivatásos népmesemondó élőszavas meséje kísérte a vidám munkavégzést. Nagyon, nagyon FINOM volt a vacsora, amit az esti fürdetés és népmesemondás követett.

A hosszú nap után, az esti sötétben, a gyermekeknek még végig kellet menniük a „Csillagösvényen”, ahol különböző bátorságpróbákon estek át, amit mindenki, természetesen kiválóan teljesített.

“Egyszer volt, hol nem volt…- Mesék a 30 éves Liliomkert Katolikus Óvoda mindennapi csodáiról…„Holnemvolt” népmesetábor a ballagó ovisoknak /mesetarisznyával heted7határon át…2. nap…