Mesével kerek a világ-népmese hét a Halacska csoportban

2023. október 21.

„Mesével kerek a világ” – Népmese hét a Halacska csoportban

Szeptember 30.A MAGYAR NÉPMESE NAPJA, avagy Benedek Elek, „a nagy mesemondó” születésnapja. Óvodánkban a Magyar Népmese Napjának megünneplésére minden évben nagy hangsúlyt fektetünk, hiszen fontos számunkra, hogy a gyerekek is részesei legyenek a mesemondó hangja által megidézett világnak, így a HALACSKA csoportban is szeptember utolsó hetében a magyar népmeséké volt a főszerep.

Egész héten arra törekedtünk, hogy visszaforgassuk az idő kerekét és a csoportokba varázsoljuk azt a parányi miliőt, ahol nincs más, csak a mese teremtő ereje. Az együttlét, a mesehallgatás a gyermekek számára olyan varázslat volt, amely fejlesztette fantáziájukat, képzelőerejüket, szókincsüket, segítséget nyújtott a mindennapok történéseinek feldolgozásában és megnyugtatta, lelassította őket ebben a felgyorsult világban.

Idén is a gyermekek tevékenyen vettek rész a népmese hét foglalkozásaiban, hiszen maguk voltak a feldolgozott mesék szereplői, jelmezbe bújtak, síkbábokat, fejdíszeket készítettek, báboztak, festettek, gyúrmáztak, és ezáltal részesei lehettek még inkább a mesék cselekményeinek eljátszásában. Összefoglalva nyugtázhatjuk, hogy egyszerre volt az egész hét a tapasztalat, a tudás szimbóluma és ugyanakkor menedék is a gyermekek számára.

Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, így hát, nekünk nevelőknek, nincs más dolgunk, mint birtokba venni, megismerni, újra fényesíteni és tovább adni az eleinktől kapott, élethosszig érvényes, értékes, feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!

„…aki nem hiszi, járjon utána!”

Uzsalyné Pécsi Rita előadása a nevelőtestületi értekezletenKiállítás látogatáson a Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskolában