Író-olvasó találkozó a Liliomkert Katolikus Óvodában

2022. május 20.

Örömteli esemény szereplői, résztvevői, alakítói lehettek kedden, 2022. május 10-én a nagycsoportos óvodásaink. A különleges esemény egy író-olvasó találkozó, amelynek kedves vendége, MECHLER  ANNA – kortárs gyermekkönyvíró volt.

Egy kortárs íróval találkozni mindig egy különleges élmény gyereknek, felnőttnek egyaránt, hiszen lehetőség van személyesen is megísmerni a szerzőt és a műveit is.

A találkozón eljött a virágvarázslat ideje, amikor a mesélő író egy izgalmas történetet kezdett el megosztani a virágtündérek titkaiból, a „Cili és a varázscseppek” egyik meséje által. A nagy titok egy ismert és úton-útfélen előforduló növény körül szövődött, mégpedig a közönséges cickafarkfű titka köré:  vajon ki lesz a nagyon hétköznapi és közönséges, de mégis nagyon hasznos nővény tündére?  

Cili személyében egy olyan kedves, csendes tündérlány kapta ezt a feladatot, aki képes maga körül meglátni a hétköznapi csodákat is, így természetesen a találkozó végére fény derült a titokra, hiszen kiderült, hogy a cickafark korántsem egy gaz, hanem egy csodálatos gyógyító erővel bíró növény, amelyet éppúgy használhatunk étvágyjavítóként, mint görcsoldóként, gyulladáscsökkentőként, tea és illóolaj formájában egyaránt. 

A kedves mesék amellett, hogy egy igazán szerethető tündérkét ismertetnek meg a hallgatóval, olvasóval, sok-sok titokba is beavatják még a gyerekeket a gyógynövények csodálatos világából, rávilágítva a gyógynövények csodálatos hatásaira és használatuk fontosságára.

A fiúk érdeklődése a nagy munkagépekről, járművekről szóló beszélgetésnél csúcsosodott ki, amikor a „Bartoló, a markoló” című könyvből kezdett el mesélni (ez volt az író első gyerekkönyve). Bartolónak egy építkezés az otthona, ahol társaival, a többi munkagéppel együt, egy új metróvonal kialakításában vesz részt. De vajon milyen lehet a világ az építkezést körülvevő kerítésen túl? Erre a nagyon izgalmas kérdésre engedett egy kis bepilantást a könyv egyik története, amely teljes joggal elvarázsolta a munkagépekért rajongó óvodásokat.

Örömteli felismerés volt számomra, hogy több gyermek már ismerte ezeket a történeteket, sőt több könyvük is megvan már otthon.

A találkozó végén a jelenlévő gyermekek és a résztvevő szülők, kézbe vehették és nézegethették az író könyveit, beszélgethettek vele, kérdéseket tehettek fel a hallottak és láttottak alapján, majd  lehetőség volt a nyomtatott könyveket megvásárolni és dedikáltatni is.

Összefoglalva, egy nagyon kellemes és izgalmas együttlétben volt részünk, amelynek biztos lesz folytatása…!

Madarak és fák napja a Halacska csoportbanAeroparkban a liliomok :)