Karácsonyváró hét és ünnepség a Kagyló csoportban

2021. december 20.
Ezen a héten a karácsonyváró ünnepségre és karácsonyra hangolódtunk.  Díszes karácsonyfákat, karácsonyfa díszt  és angyalkákat készítettek a gyerekek a szülőknek ajándékba tészta és egyéb díszítő elemek segítségével folytatva a múlt héten elkezdett kézműves munkát.
Hétfőn Luca búzát ültettünk ( a hiányzóknak is) és beszélgettünk a Luca napi népszokásokról, Luca székéről.  Énekeltük a Luca, Luca kitty, kotty…lucázós éneket és bíztattuk a magocskákat a növekedésre  egy mondókával: “Mag, mag búzamag, benne aluszik a Nap (2X), mag , mag búzamag, nőjél, nőjél hamarabb!”
Gyurma-móka is volt a héten: főzött gyurmából alkottak a gyerekek karácsonyi terülj-terülj asztalkát igazi lakomával: többek között hókifli, gombóc, zserbó  is volt a kínálalban :-). Kreativitásuk másban is megmutatkozott : pl. vicces emberkék, kis kutya és hörcsög is készült.
Az áhítatok alkalmával az első karácsony eseményeit elevenítettük fel flanel tábla segítségével majd eljátszottuk Jézus születésének történetét. Beszélgettünk róla, hogy miért különleges Jézus és hogy miért született meg erre a Földre (mert Isten nagyon szeret minket). Minden nap megfordítottunk egy-egy jó cselekedetet rejtő csillagot és igyekeztünk aznap megtenni amit üzent, így újabb szalmaszálakat gyűjteni a jászolba.
Hallhattuk Gryllus Vilmos karácsonyi cd-jét, sokat, énekeltünk (Adventi hírnök.., Szálljatok le…, Jézus kopogtat…., Mennyből az angyal…, Dicsőség…, Betlehem kis falucskába, A szép szűz Mária…) verseltünk, mondókáztunk,  a korábban tanult verseket, meséket ismételtük (Fésűs Éva: Álmodik a fenyőfácska, A négy gyertya meséje, Megtörtént a nagy csoda) és adventi történeteket meséltünk a gyerekeknek. A “Dicsőség…” dallamát Szilvi néni megtanította a gyerekeknek egy gyönyörű harang játék formájában.
Szerdán volt néptánc foglalkozás ahol a Luca napi hagyományokkal ismerkedhettek a gyerekek és citera szóra táncoltak.
Csütörtökön tartottuk a Karácsonyváró Ünnepségünket. Csütörtök reggel a feldíszített karácsonyfa, az ünnepi asztal és szép karácsonyi zene várta az érkező gyerekeket. Az ünnepi reggeli elfogyasztása után papírból készült és mézeskalács karácsonyfa díszeket  színeztünk majd egy rövid játék után berendeztük a csoportszobát az előadáshoz.  A gyerekek lelkesen előadták  a karácsonyi műsort a Liliomoknak, a dadus néniknek  és Gyöngyi néninek. Nagyon ügyesek voltak.
Harmadik adventi gyertyagyújtás a Halacska és a Katica csoportbanMesterporta műhely – mézeskalács díszítés