"Téli hajnalban fehérek a fák..."

2021. január 14.

A héten folytattuk a „Téli hajnalban fehérek a fák..” projektünket.

Tapasztalatokat szereztünk az idő múlásáról az évszakokról, napokról, napszakokról.
Hónapokkal kapcsolatos tudásunkat felelevenítettük  Devecsery László: Hónapkergető c. versével. Évszakos és számos fejdíszekkel eljátszottuk az esztendőt, játékosan gyakoroltuk a sorszámokat, a számlálást, a sorba rendezést. A Kisvakond kertje c. társasjátékkal bővítettük az ismereteinket az évszakokról, rögzítettük azok sorrendiségét. A napszakok változását megfigyeltük és sorrendiségüket fedeztük  fel képek alapján.

Nagyon örültek a gyerekek a pici hónak is. Szerdán a Bókay gödörben, csütörtökön a templomkertben élvezték a havat. Elkészült az idei év első hóembere és sok-sok hógolyó is.

Bent a meleg csoportszobában ia a hó volt a főszereplő. A vágás, ragasztás technikáját gyakoroltuk: Sok-sok hópelyhet vágtunk ki papírból és hóembert készítettünk.

Néptáncon hallhattunk a farsangi népszokásokról, farsangi ételekről, játékból sütöttünk is (Süssünk, süssünk valamit..) és   magyar duda szóra táncoltunk, vígadtunk.

Áhítaton a kicsi Jézus és családja menekülése Egyiptomba és a kicsi Mózes megmenekülése (Isten vigyáz ránk a családunkon keresztül) majd a keresztelő, Jézus megkeresztelkedése (Isten családjába tartozunk) voltak a témáink a héten.

Karácsonyi ünnepkör lezárása – A napkeleti bölcsek látogatásaHázszentelés és áhítat január első hetében a Kagyló csoportban